Ladislav Zibura – Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

(Ladislav Zibura – Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii)
Ladislav Zibura – Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Mladý poutník se vydá pěšky probádat Arménii, Gruzii a Náhorní Karabach. Očekává nenáročný výlet, situace se mu ale brzy vymkne z rukou. Oblíbená cestovatelská projekce a veselohra Ladislava Zibury plná humoru a lidských příběhů. Přijďte, bude legrace.

25letý excentrický poutník Ladislav Zibura se tentokrát vydává probádat Arménii, Gruzii a Náhorní Karabach. Očekává nenáročný výlet, situace se mu však brzy vymkne z nohou. Ať už se princ Ládík zrovna otráví alkoholem, zabloudí na minové pole nebo zachraňuje život štěňátek, vším ale proplouvá s neobyčejnou lehkostí. Příběh jeho pěší, cyklistické a stopařské výpravy je svědectvím o jednoduchosti života a půvabu svobody, u kterého se budete smát od začátku až do konce. Nečekejte popisy historie nebo památek. Cestovatelská projekce Ladislava Zibury je plná humoru, lidských příběhů a lidové moudrosti.

Moderní poutník Ladislav Zibura se vydal propít Kavkazem

Tisíce kilometrů pěšky, na kole a stopem napříč Kavkazem urazil český poutník a spisovatel Ladislav Zibura. Během dvouměsíční cesty kromě Arménie a Gruzie navštívil také politicky nestabilní území Náhorního Karabachu. O své cestě nyní Zibura píše knihu, kterou chce navázat na dvojici bestsellerů 40 dní pěšky do Jeruzaléma a Pěšky mezi buddhisty a komunisty. V listopadu pak vyráží na turné do 50 měst České republiky a Slovenska se svou cestovatelskou stand-up show.

“Arménie a Gruzie patří mezi nejvýchodnější bašty křesťanství a mají díky tomu velmi bohatou historii. Místní lidé jsou navíc vyhlášeni svou pohostinností. Právě proto jsem snil o putování Kavkazem už dlouho,” přibližuje Zibura svou volbu trasy. Filozofie jeho cest je jednoduchá – vyhýbá se tradičním turistickým místům a tráví co nejvíc času s místními lidmi, aby nasbíral jejich lidovou moudrost. Díky tomu poznává jejich kulturu nezprostředkovaně a zevnitř. Každý den se posune někam dál, cestu si ale předem neplánuje – radí se s místními.

Na poutě dřív Zibura vyrážel zásadně pěšky, při cestě Kavkazem se ale poprvé rozhodl využít také kolo a autostop. “Zejména v Gruzii jsou vzdálenosti mezi vesnicemi pro pěší putování příliš velké. Pořídil jsem si proto kolo a začal jezdit také stopem. Velká změna to nebyla. Zejména stopování mě dostalo k místním ještě blíž,” vysvětluje Zibura. Kromě častého deště, množství psů a hornatého terénu se mladý cestovatel musel potýkat také s jedním neobvyklým problémem – alkoholem. “Odmítnout přípitek je velmi neslušné a na Kavkaze se pije opravdu hodně. Často jsem tak proti své vůli byl opilý už od rána,” popisuje Zibura své zážitky.

Délka akce: 120 minut
Rok výroby: 2018
Země původu: Česká republika

Informace o akci a jejím konání