Cyklus 100letá republika - Bílá tma + předfilm Škůdce + Týden ve filmu 1948, č. 10

(Cyklus 100letá republika - Bílá tma + předfilm Škůdce)
Cyklus 100letá republika - Bílá tma + předfilm Škůdce + Týden ve filmu 1948, č. 10

Galerie

BÍLÁ TMA

Československo 1948 / 102 minut / 35 mm, DCP, Blu-ray / anglické podtitulky, volitelně české podtitulky / do 12 let nevhodné / válečné psychologické drama

K dispozici: únor 2018

Režie → František Čáp

Scénář → František Čáp, Leopold Lahola

Kamera → Václav Huňka

Architekt → Karel Škvor

Hudba → Jiří Srnka

Hrají → Július Pántik, Mária Prechovská, Boris Andrejev, Nataša Tanská, Jozef Budský, Radovan Lukavský

Anotace:

Vrcholí druhá světová válka. Skupina partyzánů je během hustého sněžení zatlačena do hor. Několik zraněných a ošetřujících se skryje v zemljance, kde však brzy dochází zásoby a obklíčení je blízko. Dramatický válečný film vykresluje intenzivní prožitky slovenských partyzánů, ohrožených nejen německou armádou, ale i hladem a vlastními strachy.

Kontext:

Partyzánský snímek vznikl na oslavu čtvrtého výročí Slovenského národního povstání. Kulturní politika země v této době podléhala novým ideologickým požadavkům a Bílá tma odpovídá tomuto kurzu především díky pozitivnímu zobrazení osvoboditelské Rudé armády. Ta je individualizována prostřednictvím postavy statečného a optimistického Borise.

Dobově poplatný titul znamenal paradoxně konec kariéry Františka Čápa v československém filmu. Režisér se ohradil proti negativním výrokům dělnické poroty na filmovém festivalu pracujících ve Zlíně a následná štvavá mediální kampaň vedla k zákazu jeho umělecké činnosti a odchodu do exilu.

předfilm: Škůdce

Krátký dokument poučuje o mandelince bramborové a nabádá diváky k účasti na její likvidaci. Kromě postřiků a práškování se používal sběr brouka a jeho larev přímo z listů brambor, do něhož byly zapojeny početné brigády i školní děti. Tendenční komentář vyzdvihuje prosperitu kolektivizovaného zemědělství a zásadní význam brambor pro výživu i průmysl. Film náleží k počátkům politické kampaně proti mandelince, která se naplno rozvinula v roce 1950

film po: Týden ve filmu 1948, č. 10

Československo 1948 / 10,5 minut / DCP / přístupné

Týdeník z přelomu února a března 1948 krátce shrnuje okolnosti komunistického převratu, ovšem pouze z pohledu jeho strůjců. Následují reportáže z několika masových manifestací, které se snaží vyvolat dojem, že většina obyvatelstva, od rolníků po známé umělce, neochvějně podporuje novou Gottwaldovu vládu.

Délka akce: 133 minut
Země původu: Česká republika

Informace o akci a jejím konání