GOYA - Visions of Flesh and Blood (Z NÁRODNÍ GALERIE V LONDÝNĚ)

(Goya – Visions of Flesh and Blood)
GOYA - Visions of Flesh and Blood (Z NÁRODNÍ GALERIE V LONDÝNĚ)

Francisco Goya, nejslavnější španělský umělec, je považován za otce moderního umění.

Goya je nejen skvělým pozorovatelem každodenního života a problematické španělské historie, ale je především nadaným malířem portrétů a sociálním komentátorem par excellence. Žánr portrétu posouvají Goyova díla novým směrem, jeho genialita je prezentována v rámci výstavy v Národní galerii v Londýně. Film využívá tuto výstavu jako prostředek nahlédnutí do Goyova rušného života.

Film odhalujuje Goyovi dopisy zároveň s unikátní výstavou děl z největších sbírek z celého světa. Tento film přináší fascinující portrét malíře a barevného světa, který zachycoval.

Goya, původně ovlivněn Rembrandtem a Velásquezem, byl fascinován novým realismem, který mu umožnil přenést na svá plátna realitu bez ústupků, syrově přesně tak, jak své náměty viděl. Přesto získával i zakázky na malbu slavných, kteří chtěli vlastnit portrét od nejlepšího umělce své doby.

Aristokraté, politici a blízcí přátelé byli vystaveni jeho vysoce modernímu přístupu. Svou nezvyklou technikou zachycoval rychlé změny gest a emocí. Goyovy velké vize a brilantní technika z něj dělá jednoho z nejvíce obdivovaných a ctěných umělců v dnešním světě a jednoho z největších malířů, kteří kdy žili.

Délka akce: 90 minut
Země původu: Velká Británie
Žánr: dokument

Informace o akci a jejím konání