EXHIBITION Munch

(EXHIBITION Munch)
EXHIBITION Munch

Galerie

NEJVĚTŠÍ SVĚTOVÉ VÝSTAVY VE VAŠEM KINĚ

Výstava s názvem Munch - MUNCH 150 z Munchova muzea v Oslu a Národní galerie v Londýně, představuje neopakovatelnou příležitost zhlédnout největší soubornou expozici Munchových děl v historii Munchova muzea a Národního muzea v Oslu.

EDVARD MUNCH (12. prosinec 1863, Hedmark – 23. leden 1944, Oslo)

Unikátní výstava ke 150. výročí narození malíře Edvarda Muncha představuje dílo severského melancholika v šíři, v jaké dosud nebylo veřejnosti zpřístupněno. Jedná se o největší soubornou expozici Munchových děl ve světové historii, kterou spolupořádají Munchovo muzeum a Národního muzeum v Oslu.

Munch, jehož ikonickým dílem se stal obraz Výkřik, odkázal v roce 1944 městu Oslo obrovskou sbírku svých děl, zahrnující přes 1.000 obrazů, 3.000 kreseb a na 18.000 tisků. Pro Munchův odkaz město Oslo v roce 1963 otevřelo Muchovou muzeum.

V kinech bude pozornost věnována především dílům: Nemocné dítě, Dívky na mostě, Maratova smrt či Autoportrét: Mezi hodinami a postelí. Dále nástěnným obrazům v aule univerzity v Kristianii: Slunce, Historie, Alma Mater. A konečně také cyklu Vlys života, který sestává z jeho nejznámějších obrazů: Výkřik, Madona, Tanec života či Smrt v pokoji nemocné. Celkem bylo na výstavu Munch 150 vybráno něco přes 200 nejdůležitějších děl.

Diváci budou též přizváni k ukázkám kurátorské práce a spatří průřez životem slavného malíře, který žil a tvořil od 19. století až do poloviny 20. století.

Celým přenosem, který umožní i exkluzivní pohled do zákulisí galerie, opět provází uznávaný historik umění Tim Marlow (anglicky s českými titulky) se svými hosty.

Výstava v norském Oslu potrvá do 13. října 2013.

Délka akce: 90 minut
Rok výroby: 2013
Země původu: Velká Británie
Datum lokální premiéry: 27. červen 2013

Informace o akci a jejím konání