Foxtrot

(Foxtrot)
Foxtrot

Jonathan Feldman hlídá spolu s třemi dalšími mladíky opuštěný checkpoint kdesi v poušti na severu Izraele. Od četby komiksů a poslechu starého rádia je občas vyruší projíždějící automobil či velbloud, který se po cestě líně prochází sem a tam. Mladé vojáky vytrhne z nudy až nečekaná událost s fatálními následky. Jonathanovi rodiče se mezitím v Tel-Avivu snaží vyrovnat s tragickou zprávou a zjistit, co se vlastně kdesi v poušti odehrává.

Snímek Foxtrot zprostředkovává surreálnou armádní zkušenost mladých vojáků a zabývá se tématy viny, ztráty a traumat, která se v izraelské společnosti přenášejí z generace na generaci. To vše originálním vypravěčským způsobem, který je prostoupen citem pro krásu, absurditou a jemným humorem. Pro své protiválečné vyznění vzbudil snímek ve své rodné zemi kontroverze, posléze získal 8 cen izraelské filmové akademie. Byl také oceněn Velkou cenou poroty na festivalu v Benátkách a byl za Izrael nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.

„Maozův debut Libanon byl klaustrofobním zážitkem, který neuvěřitelně autenticky ukazoval peklo válečné vřavy. Na svůj druhý snímek nás tenhle režisérský talent nechal čekat dlouhých osm let. Když jsme zhlédli uhrančivý Foxtrot, bylo nám okamžitě jasné, že čekání se více než bohatě vyplatilo. Foxtrot se od Libanonu v mnoha ohledech velmi liší (v Libanonu byl divák se svými hrdiny uvězněn uvnitř tanku, během Foxtrotu se podívá do izraelské pouště i tel-avivských budov), v emočním dopadu si ale s režisérovou prvotinou nezadá. Maoz má skutečně pozoruhodný vypravěčský talent – vládne nejen slovem (tak skvěle vypointovaný scénář plný překvapení a zvratů se jen tak nevidí), ale především obrazem. Úchvatně krásné kompozice se mi vryly do paměti a věřím, že stejný zážitek budou mít i diváci, kteří na film zavítají do kina. Foxtrot si totiž velké plátno bezesporu zaslouží.“

Kateřina Dvořáková, Aerofilms

Délka akce: 108 minut
Rok výroby: 2017
Země původu: Francie, Německo, Izrael, Švýcarsko
Žánr: drama

Datum lokální premiéry: 12. duben 2018

Informace o akci a jejím konání

Režie: Samuel Maoz • Hrají: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray